Logo Reclamehulp
Reclamehulp

Webdesign

Punt nl, punt com, punt org of iets anders? Jij bent helemaal uniek!

‘Webdesign’ is een veel gebruikte term. En als we het hebben over een ‘webdesigner’, denk je misschien aan iemand die je site van a tot z bedenkt, maakt en live zet. Maar anno 2017 dekt dat al lang de lading niet meer. Bij het maken van een website komt namelijk heel wat meer kijken. Tegenwoordig zijn er veel beroepen verbonden aan het maken van websites. Interactieontwerpers, grafisch ontwerpers, front end developers, back end developers… Nooit van gehoord? Dat is niet zo raar, als je niet dagelijks met het vak te maken hebt. Hieronder leggen we stapsgewijs en in eenvoudige taal uit hoe een website tot stand komt. Dat geldt voor elke site, of jij als klant nu wel of niet bij het proces betrokken bent.

 • Corporate website
 • Product website
 • Webshop
 • UI design
 • UX design
 • Responsive design
 • Front-end
 • Back-end
 • CMS
 • Wordpress

Een nieuwe website?

Dat kan, natuurlijk! Het is dan wel goed om alvast over een paar zaken na te denken. Jouw nieuwe site start bij jouw antwoorden op deze vragen:

Wie gaat je site bezoeken?

Met andere woorden: wat is je doelgroep? Gaat je website bijvoorbeeld worden gebruikt door kinderen van de basisschool of door gepensioneerde ouderen? Daar zit natuurlijk een groot verschil tussen. Je doelgroep heeft veel invloed op hoe je site eruit gaat zien en hoe die moet werken. Door de doelgroep van tevoren helder te formuleren zijn keuzes tijdens de ontwikkeling van je site gemakkelijker en sneller te maken. Dus: wie zijn die bezoekers van je site en wat verwachten ze van je?

Wat wil je met je site bereiken?

Een goede website wordt gevonden door de (kwalitatief) juiste bezoekers. Zij vinden op die site precies wat ze zoeken en daardoor worden ze loyale bezoekers. Klinkt simpel, toch? Op een goede site komen die zaken samen met het doel dat jij als ondernemer met je site voor ogen hebt. Als je dus een beetje succesvol aan online marketing wilt doen, is het belangrijk om goed inzichtelijk te krijgen wat dat doel is. Online succes begint met een duidelijke keuze voor één van deze vier websitemodellen.

1. Is je nieuwe site een sales-model
Dan wordt hij gebouwd met één duidelijk doel voor ogen: het direct realiseren van online verkopen. Het succes van je site meten we af aan zoveel mogelijk bezoekers die op de ‘bestel’- of ‘koop nu’- knop drukken.

2. Is je nieuwe site een leads-model?
Dan zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk mensen uit je doelgroep na een bezoek aan je site contact met je gaan opnemen. Het succes van je site meten we af aan het aantal e-mails, telefoontjes of ingevulde contactformulieren dat je ontvangt.

3. Is je nieuwe site een branding-model?
Dan draait het op je site allemaal om je merk en de toegevoegde waarde die dat heeft voor je doelgroep. Het succes van je site meten we af aan de toename van het aantal loyale klanten dat bewijsbaar fan van je merk is.

4. Is je nieuwe site een info- & servicemodel?
Dan kunnen je klanten prima aan online zelfservice doen! Ze worden duidelijk en snel geholpen en vinden precies wat ze nodig hebben om zelf verder te kunnen. Het succes van je site meten we af aan de verlaging van je bedrijfskosten én aan de toename van tevreden klanten.

Kun je uit de voeten met templates of heb je maatwerk nodig?

Je kent ze vast wel, platforms als Jimdo of WordPress. Tegen een erg aantrekkelijk tarief kun je hier met bestaande templates zelf je eigen website maken. Wij vinden dat helemaal te gek! Templates kunnen in veel gevallen een uitkomst zijn en deze platforms bieden veel voordelen in van tevoren gemaakte functionaliteiten en uitgangspunten voor ontwerpen. Kun je je doelgroep ermee bedienen? Ondersteunen zulke templates je doelstellingen voldoende? Doen! Bedenk alleen wel: ‘one size does not fit all’. Soms is maatwerk nodig om daar te komen waar je naartoe wilt. Ons maakt het niet uit. We kunnen je helpen met het ontwerp van de templates én met het ontwikkelen van je maatwerksite. Wat jíj wilt (en wat je budget toelaat). Maar het is wel goed om er nu al even over na te denken. Dat helpt bij het maken van de juiste keuzes.

Welke content heb je binnen je website nodig?

Een site is helemaal niets zonder inhoud. ‘Content’ heet dat in het jargon. Dat kan van alles zijn: geschreven tekst, foto’s, filmpjes, animaties… Alles wat je op je site hoort, leest en ziet. Content is een wel dingetje. En vaak een onderschat dingetje, qua moeite én qua budget. Het is geen overbodige luxe om van tevoren na te denken over wat er straks op jouw site aan content nodig is en hoe vaak je dat moet vervangen of uitbouwen. Ga je alles zelf ontwikkelen? Heb je daarvoor de kennis en de tijd? Denk alsjeblieft vast even na over hoe je dit wilt gaan aanpakken. Dan krijg je een duidelijker beeld van wat straks nodig is om je site up-to-date te houden.

Tip

Als je nieuwe website klaar is, begint het eigenlijk pas. Kijk maar eens op onze online marketing pagina.

Je hebt een gratis antwoord gehad óf je wilt meteen aan de slag… Zo werkt dat!

Heeft onze Kelly je verder geholpen met haar antwoord op je vraag? Of heb je geen vragen, maar wil je meteen aan de slag met je website? Dan kan Reclamehulp je op verschillende manieren verder helpen. Hieronder kun je zien wat het best bij jou past.

Smaak 1

Bedankt voor de tips. Vanaf hier kan ik prima zelf verder.

1

Weet je precies wat je wilt? Ga je gebruikmaken van bestaande templates van platforms als Jimdo, Wixx of WordPress? Heb je een oog voor ontwerp en een goed gevoel voor de functionaliteiten die nodig zijn om je doelgroepen te bedienen en zo je online doelstellingen te behalen? Top!

Smaak 2

Ik wil graag gebruikmaken van bestaande templates. Kan Reclamehulp mijn huisstijl daarin verwerken?

2

Is je online doelstelling goed te realiseren met bestaande templates? En vind jij het geen probleem om zelf je site te onderhouden? Prima! Maar is online ontwerpen niet jouw ding? En wil je dat onze experts je helpen om jouw Jimdo- of WordPress site de unieke uitstraling te geven die bij je past? Vinden we leuk! Laten we beginnen met een persoonlijk gesprek. Dat werkt altijd verhelderend en het kost je helemaal niets.

Smaak 3

Ik wil graag een unieke website. Kan Reclamehulp me daarmee helpen?

3

Is wat jij online nodig hebt niet te vinden bij de bestaande templates? Of heb je daar gewoon niet zo’n goed gevoel bij? Wil je liever een maatwerkoplossing die je straks helemaal naar je eigen wensen zelf kunt onderhouden? Dan gaan we graag met je aan de slag. Laten we beginnen met een persoonlijk gesprek. Dat werkt altijd verhelderend en het kost je helemaal niets.

Smaak 4

Kan Reclamehulp alles voor mij uit handen nemen?

4

Je wilt graag investeren in online succes, maar hebt niet de kennis of de tijd om daar zelf mee aan de slag te gaan? Laat je liever alles over aan onze experts? Dat begint met een gratis gesprek! Dat werkt altijd verhelderend en het kost je helemaal niets.

Staat jouw smaak er niet bij? Neem dan contact op met onze Kelly, die helpt je graag verder!

Veel gestelde vragen

Wat is een template?

Dat is een vast sjabloon voor de opmaak van een website. Het wordt ook wel een stramien genoemd.
Het bevat vaste onderdelen, zoals (meestal) een header (paginakop), logo, navigatiesysteem, een vast vormgegeven onderkant van de pagina’s en de grootte van paginamarges. Op van tevoren bepaalde plekken kan verschillende inhoud worden geplaatst. Bij een template heb je dus te maken met vaste keuzemogelijkheden. En hoewel die best ruim kunnen zijn, zitten er ook altijd grenzen aan.

Wat is responsive webdesign?

Dat is een benadering van webdesign, waarbij de maker van de site streeft naar een optimale webervaring voor een breed scala aan verschillende apparaten (van desktop computerschermen tot mobiele telefoons). De designer zorgt ervoor dat de site zich aanpast aan het apparaat, waarop die wordt getoond en houdt daarbij rekening met de veranderende behoefte van de bezoeker. Want als je je telefoon pakt om online iets op te zoeken, heb je waarschijnlijk een andere behoefte dan wanneer je rustig aan tafel achter je laptop zit. Goed responsive design heeft dus niet alleen invloed op de vormgeving, maar óók op de via elk apparaat getoonde functionaliteiten.

Wat zijn functionaliteiten?

Een functionaliteit biedt de bezoeker van een website de mogelijkheid om online een bepaalde handeling uit te voeren. Dat kunnen veel verschillende dingen zijn, van het drukken op een bestelknop en het inzoomen op een kaart tot het invullen van een formulier en het uploaden van bestanden.

Wat kost het maken van een website?

Over die vraag kun je boeken volschrijven. Er is geen eenduidig, duidelijk antwoord op te geven. Alles is namelijk afhankelijk van wat jij wilt en van wat je wilt uitgeven. Omdat we niet geloven in ‘Reclamehulp adviseert Reclamehulp’, hebben we een artikel van iemand anders opgesnord, waar je misschien iets aan hebt: Wat kost het bouwen van een website

Wat wordt er bedoeld met front – en back end development?

Front end ontwikkeling is het programmeren van de ‘voorkant’ van de website, alles dat zichtbaar is voor bezoekers: de afbeeldingen, het webdesign, de lettertypen, etc. Back end ontwikkeling is het programmeren van de ‘achterkant’ van de website, alles dat niet direct zichtbaar is voor de bezoekers: uitlezen van nieuwsberichten uit een database, registreren van een nieuwe gebruiker, uploaden van bestanden, berekeningen, etc.

Wat is Jimdo?

Dat is een websites waar je zelf je eigen site kunt ontwerpen. Er zijn er meer, maar Jimdo is wel de bekendste. Ze bieden je een online tools om met een serie standaard templates je site te creëren. Jimdo biedt verschillende mogelijkheden om je eigen site helemaal gratis te maken. In dat geval maak je altijd gebruik van een .jimdo domeinnaam. Voor bedrijven is dat natuurlijk niet zo interessant. Er bestaan ook betaalde versies. Hierin kun je – afhankelijk van het abonnement dat je neemt – beschikken over je eigen .nl, .com of .org domeinnaam én over een wisselend aantal functionaliteiten

Als je voor onze optie 2 of 3 kiest, maken ook wij gebruik van deze mogelijkheden. De kosten van Jimdo berekenen we één op één aan je door. Je bent bij ons dus geen cent méér kwijt dan wanneer je zelf een abonnement afsluit. Je betaalt ons alleen voor wat wij voor je doen. We geloven niet in marges zetten op het werk van een ander.

Wat is een CMS?

CMS staat voor Content Management Systeem. Een CMS is een systeem achter een website, dat je in staat stelt een website op eenvoudige wijze te beheren. De meeste CMS’en zijn erg gebruiksvriendelijk. Je hoeft niet of nauwelijks kennis te hebben van een codetaal als HTML. Content Management Systemen zijn er in verschillende soorten en maten.

Je hebt zogenoemde ‘open source’ systemen, die gratis beschikbaar zijn en die continu worden verbeterd door verschillende ontwikkelaars die (wereldwijd) samenwerken. WordPress is een voorbeeld van zo’n open source CMS. Daarnaast bestaan er ook gesloten Content Management Systemen. Die worden van de grond af aan door ontwikkelaars opgebouwd. Een nadeel van zo’n gesloten systeem kan zijn dat – wanneer je switcht van webbouwer of beheerder – die nieuwe partij helemaal niets kan met jouw site. Die is immers door die andere partij gebouwd, waardoor niemand anders ermee kan werken. Bij een open source CMS heb je dat probleem veel minder. Er zijn immers veel meer specialisten die daarmee werken.

Alle Reclamehulp-experts werken met een open source CMS. Je zit dus nooit aan ons vast.

Mis je het antwoord op jouw vraag?

Stel hem hier aan onze Kelly.

Vragen van andere ondernemers

 • Kunnen mensen op mijnnieuwe site hun eigenonderdeel beheren?

 • Mijn klant heeft net eennieuwe huisstijl, kunnen julliehaar website ontwerpen?

  Daarom kies je voor een 

  een website van Reclamehulp

   

  • Altijd eerst een gratis gesprek
  • Altijd duidelijkheid vooraf.
  • Geen vervelende verrassingen achteraf.
  • Altijd een expert beschikbaar.
  • Persoonlijk contact
  • Van budget tot honderd procent maatwerk.
  • Alle online expertises onder één dak.

  Wil je een nieuwe website?

  Neem dan nu contact met me op. Ik laat je beleven wat onze experts voor je kunnen betekenen!
  – Richard Zwarts (Jouw aanspreekpunt, namens onze 35 experts)

  Neem contact op

  Inspirerende sites volgens de Reclamehulp experts

  Linda's favoriet Sprs.me

  Arjan's favoriet Roompot